Charles Baudelaire

1759. U varošici La Neuville-au-Pont (departman Marna, na sjeveru Francuske) rodio se François Baudelaire, otac Charlesa Baudelairea.

1793. U Londonu se rodila Baudelaireova majka Caroline Archenbaut-Defayis (ili Archimbaut-Dufaÿs). 

1819. Ostavši udovac, François Baudelaire stupio je s Carolinom Archimbaut-Dufaÿs u svoj drugi brak.

1821. U Parizu se 9. travnja rodio Charles Baudelaire.

1827. Smrt Baudelaireova oca.

1828. Baudelaireova majka ponovno se udaje, za visokog časnika francuske vojske Jacquesa Aupicka, rođenog 1789.

1832. Baudelaire dolazi u Lyon, gdje ga očuh, koji je premješten u garnizon u tom gradu, smješta u privatni pansion Delorme. Iste godine, pošto je upisan u Kraljevski licej u Lyonu, Baudelaire prelazi u internat tog liceja.

1836. Aupick postaje načelnik stožera pariškog garnizona, a Baudelaire, upisan u Licej Louis-le-Grand, živi u internatu tog liceja.

1837. Baudelaire je nagrađen za stihove na latinskom.

1838. S majkom i očuhom Baudelaire ljetuje u Pirenejima, gdje piše jednu od svojih prvih pjesama pod karakterističnim naslovom “Nespojivost” (“Incompatibilité”).

1839. Baudelairea izbacuju iz Liceja Louis-le-Grand, i to zbog sitnice: nije htio predati ceduljicu koju mu je dodao jedan drug.
Aupick postaje general.
Baudelaire uspješno polaže maturski ispit.

1840. Baudelaire se u privatnom pansionu u koji ga je smjestila obitelj upoznaje i zbližava s pjesnicima Ernestom Prarontom i Gustaveom Le Vavasseurom. U to vrijeme počinje i njegova veza s prostitutkom iz Latinske četvrti Sarom zvanom La Louchette (zrikava). O toj vezi, u kojoj je vjerojatno zaražen sifilisom, riječ je u pjesmi “Dok ko leš opružen uz leš, jedne noći…”

1841. Uznemiren Baudelaireovim načinom života, Aupick odlučuje poslati ga u Indiju. Ukrcavši se u Bordeauxu na Brod južnih mora (Paquebot--des-mers-du-Sud), Baudelaire polazi za Calcuttu. U rujnu boravi na otoku Mauricijusu, a u listopadu se iskrcava na otok La Réunion (tada Bourbon) i odbija nastaviti putovanje za Indiju. Međutim, povjesničar književnosti i esejist Pascal Pia u knjizi Baudelaire njim samim ipak dopušta mogućnost da je Baudelaire dospio do Colomba i Calcutte. Mada to Baudelaire nikad neće priznati, boravak u egzotičnim krajevima južne hemisfere i doživljaj Indijskog oceana ostavit će snažan trag na njegovu djelu.

1842. Na brodu Alcide Baudelaire se vraća u Francusku. Malo poslije dolaska u Pariz upoznaje se s mulatkinjom Jeanne Lemer, poznatijom kao Jeanne Duval, statistkinjom u jednom drugorazrednom kazalištu, i započinje s njom vezu koju će održavati skoro do svoje smrti. Sa Jeanne Duval on će povremeno raskidati, ali će joj se uvijek vraćati, a ona će nadahnuti neke od njegovih najljepših ljubavnih pjesama.
Postavši punoljetan, dobiva svoj dio očinskog nasljeđa, za ono vrijeme veoma veliku svotu (75.000 franaka). Na račun tog nasljeđa počinje se raskošnim načinom života sve više zaduživati. Nastanjuje se na otoku Saint-Louisu.

1843. Anonimno surađuje u drugom dijelu zbirke Stihovi Gustavea Le Vavasseura, Ernesta Praronta i Augustea Dozona koja je te godine objavljena.
Zajedno s Prarontom radi na drami u stihovima Ideolus, koja ostaje nedovršena.
Preseljava se u palaču Pimodan, gdje živi i slikar Fernand Boissard de Boisdenier, kojega pored Baudelairea posjećuju mnogi pisci i umjetnici, među njima i Gautier i Balzac. Tu se sastaje i Klub hašišovaca, pa i Baudelaire stječe prva iskustva s drogom.
Zadužuje se kupovinom skupih umjetničkih predmeta.

1844. Uznemiren neumjerenom rasipnošću svog pastorka, Aupick saziva Obiteljsko vijeće, koje Baudelaireu imenuje skrbnika. To je odvjetnik Narcisse-Désiré Ancelle, bilježnik iz Neuillyja. Baudelaire to osjeća kao ponižavajuće ograničenje svoje slobode i protiv te odluke gnjevno će se buniti cijelog svog života, iako je Ancelle, prema svim svjedočanstvima, pa i prema povremenim priznanjima samog Baudelairea, u toj ulozi bio veoma korektan.

1845. U časopisu Artiste pojavljuju se četiri Baudelaireova soneta, od kojih je samo jedan potpisan njegovim prezimenom, dok su dva objavljena pod pseudonimom, a jedan anonimno.
U pismu Ancelleu Baudelaire saopćava namjeru da se ubije, a da prethodno ostavi oporukom svu svoju imovinu Jeanne Duval. Pokušava se ubiti nožem, ali od toga mu ostaje samo ogrebotina. Poslije tog pokušaja živi neko vrijeme s majkom i očuhom.
Objavljen je Salon 1845, kao rezultat njegove posvećenosti likovnoj kritici. Tu se Baudelaire već očituje kao likovni kritičar kojemu u 19. stoljeću neće biti ravnog.
Najavljuje zbirku svojih pjesama pod naslovom Lezbijke (Les Lesbiennes).

1846. Objavljeni: Salon 1846, Savjeti mladim piscima, pjesme “Dun Juan u Paklu” pod naslovom “Impénitent” (“Onaj koji se ne kaje”) i “Djevojci iz Malabara”, pod naslovom “A une Indienne” (“Jednoj Indijki”).
Ovo je godina do koje je Baudelaire, prema sasvim proizvoljnoj i krajnje netočnoj ocjeni iz poznatog Sartreova eseja, navodno već rekao i napisao sve što je imao, i od koje počinje samo “mučno preživljavanje” i “prežvakavanje već rečenog”.

1847. Objavljena je Baudelaireova novela “Fanfarlo”.
Baudelaire se upoznaje s glumicom Marie Daubrun, u koju se zaljubljuje, ali ta će ljubav ostati neuzvraćena (uspješni suparnik bit će mu pjesnik Banville). Marie Daubrun nadahnut će neke od najljepših Baudelaireovih ljubavnih pjesama.
Upoznaje se i sprijateljuje sa slikarom Gustaveom Courbetom, koji izrađuje njegov portret.

1848. Godina revolucije: Baudelaire na barikadama objavljuje da “ide ustrijeliti generala Aupicka”. Postaje tajnikom uredništva republikanskog lista Tribune nationale.
General Aupick imenovan je za ambasadora Francuske u Carigradu.
Baudelaire objavljuje svoj prvi prijevod Edgara Allana Poea.
Objavljena je pjesma “Vino ubojice”.

1849. Stupa u kontakt sa svojim budućim izdavačem Poulet-Malassisom, u kojemu će do kraja života imati i najodanijeg prijatelja.
U prosincu boravi u Dijonu, gdje mu se pridružuje Jeanne Duval.

1850. Povjerava jednom krasnopiscu dvije bilježnice sa svojim stihovima.
Objavljuje pjesme “Duša vina” pod naslovom “Vino poštenih ljudi” (“Le Vin des Honnêtes Gens”) i “Kazna za oholost”.
Najavljuje zbirku pjesama pod naslovom Limbovi (Les Limbes).
Gautier upoznaje Baudelairea s Apollonieom Sabatier, veoma lijepom izdržavanom ženom koju su zvali “Predsjednicom” jer se oko nje okupljao širok krug ljudi iz pariške kulturne elite, a bila je i inspiracija likovnim umjetnicima, koji su ostavili njene biste i portrete.

1851. Aupick je imenovan za ambasadora u Madridu, gdje će ostati do travnja 1853.
Objavljeni prvi tekstovi iz budućeg Baudelaireova djela Vještački rajevi (Les Paradis artificiels).
Objavljeno jedanaest Baudelaireovih pjesama.

1852. U časopisu Revue de Paris objavljena obimna Baudelaireova studija o Poeu.
Baudelaire šalje Gautieru, kao jednom od urednika tog časopisa, veći broj pjesama, od kojih su objavljene samo dvije: “Odricanje Svetog Petra” i “Čovjek i more” (pod naslovom “Slobodni čovjek i more”).
Iskrivljujući svoj rukopis da ne bi bio prepoznat, Baudelaire šalje gospođi Sabatier pismo uz koje prilaže pjesmu “Jednoj preveseloj ženi”. Za ovim pismom uslijedit će i druga, s kojima će joj poslati neke od svojih najljepših pjesama.

1853. Objavljuje prijevode Poeove pjesme “Gavran” i novelâ “Crna mačka” i “Morela”.
Aupick postaje senator.

1854. I dalje upućuje anonimna pisma gospođi Sabatier.
Objavljuje nove prijevode Poeovih novela.

1855. U časopisu Revue des Deux Mondes objavljuje osamnaest pjesama pod zajedničkim naslovom Cvijeće zla.
U zborniku naslovljenom Fontainebleau objavljuje svoje prve pjesme u prozi.

1856. U Baudelaireovu prijevodu objavljene Poeove Neobične priče.
Krajem godine Baudelaire i Poulet-Malassis sklapaju ugovor o objavljivanju Cvijeća zla.

1857. Smrt generala Aupicka.
Objavljeno Cvijeće zla, u tiraži od 1300 primjeraka.
U listu Figaro kritičar Gustave Bourdin proglašava Cvijeće zla “bolnicom otvorenom za sve ludosti duha, za sve pokvarenosti srca, ali ne zato da bi te bolesti bile izliječene, jer one su neizlječive”. Ovaj članak bio je poticaj za sudski proces u kojemu su se Baudelaire i njegov izdavač našli na optuženičkoj klupi. Tužitelj je bio Ernest Pinard, koji je istu ulogu imao i u suđenju Gustaveu Flaubertu povodom romana Gospođa Bovary. Na osnovi sudske odluke, svi neprodani primjerci Cvijeća zla su zaplijenjeni; zabranjeno je šest “nemoralnih” pjesama (“Leta”, “Nakit”, “Lezbos”, “Prokletnice”, “Preveseloj” i “Preobražaji vampira”), koje su morale biti izbačene iz knjige, a Baudelaire i Poulet-Malassis su zbog “povrede javnog morala” osuđeni na novčanu kaznu.
Međutim, u časopisu Moniteur kritičar Edouard Thierry objavio je veoma pohvalan prikaz Cvijeća zla.
Victor Hugo s otoka Guernesey piše Baudelaireu: “Vaše Cvijeće zla bliješti i sjaji poput zvijezda.”
Baudelaire otkriva gospođi Sabatier svoj identitet, nakon čega ona uzvraća na njegovu ljubav i postaje mu ljubavnica. Ali on odmah prekida tu vezu. “Bila si božanstvo”, piše joj, “a sad si žena.”

1858. Zdravstvene tegobe: bolovi u nogama i u želucu, otežan hod, gušenje.
Objavljen sonet “Duellum”.
U časopisu Revue contemporaine objavljen prvi dio “Vještačkih rajeva” (o hašišu).
Kraće vrijeme boravi kod majke u Honfleuru u Normandiji.

1859. Ponovno boravi u Honfleuru, gdje je vjerojatno napisao “Putovanje”, najdužu pjesmu u Cvijeću zla, koja će biti uvrštena u drugo izdanje zbirke.
U časopisu L’Artiste objavljena je Baudelaireova studija o Gautieru, koja je uskoro štampana i kao posebna knjižica u izdanju Poulet-Malassisa. Kao predgovor studiji služi pismo Victora Hugoa u kojemu tada najveći autoritet u književnom životu Francuske prepoznaje Cvijeće zla kao “novi drhtaj”.
Revue française objavljuje Salon 1859.

1860. Baudelaire i Poulet-Malassis zaključuju ugovor o objavljivanju drugog izdanja Cvijeća zla, Vještačkih rajeva i dviju knjiga ogleda (Književna mišljenja, djelo objavljeno tek poslije Baudelaireove smrti pod naslovom Romantična umjetnost koji nije Baudelaireov, i Estetičke zanimljivosti).
Pod naslovom Uživatelj opijuma u Revue contemporaine objavljen drugi dio Vještačkih rajeva.
U pismu Richardu Wagneru Baudelaire izražava divljenje njegovoj muzici.
U izdanju Poulet-Malassisa pojavljuju se Vještački rajevi kao knjiga.
U časopisu L’Artiste objavljeno osam Baudelaireovih pjesama: “Alkemija patnje”, “Simpatičan užas”, “Sat”, “Slijepci”, “Jednoj prolaznici”, “Sablast”, “Poslijepodnevna pjesma” i “Himna ljepoti”.

1861. Objavljeno drugo izdanje Cvijeća zla.
U časopisu Revue européenne objavljen Baudelaireov ogled o Richardu Wagneru.
U pismu majci Baudelaire saopćava namjeru da piše i objavi neku vrstu dnevnika pod naslovom Moje ogoljeno srce.
Baudelaire prodaje svoja autorska prava nakladnicima Poulet-Malassisu i De Broiseu.
Časopis Revue fantastique objavljuje nekoliko Baudelaireovih ogleda pod naslovom Razmišljanja o nekim suvremenicima, kao i ogled o Eugèneu Delacroixu i devet pjesama u prozi.
Baudelaire se kandidira za Francusku akademiju, na mjesto koje je ostalo upražnjeno smrću Henrija Lacordairea, što izaziva neku vrstu skandala u književnoj javnosti. Neki prijatelji, među njima i kritičar Sainte-Beuve, savjetuju mu da odustane, što će on i učiniti u veljači sljedeće godine.

1862. U svom intimnom dnevniku naslovljenom Krijesnice (Fusées) Baudelaire bilježi jezivu slutnju onoga što ga čeka u bliskoj budućnosti: “Gajio sam svoju preosjetljivost s radošću i užasavanjem. Sada još uvijek osjećam vrtoglavicu, pa mi je danas, 23. siječnja 1862., upućena neobična opomena – osjetio sam kako me je okrznulo krilo slaboumnosti.”
List La Presse objavljuje dvadeset Baudelaireovih pjesama u prozi.
U članku objavljenom u londonskom listu The Spectator engleski pjesnik Swinburne, jedan od prvih iz buduće “legije” Baudelaireovih poklonika, izražava svoje oduševljenje Cvijećem zla.
Poulet-Malassis uhićen je na zahtjev jednog vjerovnika. Uskoro bankrotira i sklanja se u Belgiju.

1863. Pretpostavljajući da ga stečaj Poulet-Malassisa oslobađa obveze prema njemu, Baudelaire ustupa nakladniku Hetzelu svoja autorska prava nad Cvijećem zla, Malim pjesmama u prozi i Mojim ogoljenim srcem.
Časopis Revue nationale et étrangère objavljuje sedam Baudelaireovih pjesama u prozi.
Umire Delacroix; Baudelaire objavljuje nekrolog u vidu studije o slikaru.
U listu Figaro objavljen Baudelaireov ogled o slikaru Constantinu Guysu pod naslovom “Slikar modernog života”, iznimno značajan tekst u kojemu Baudelaire izlaže svoja shvaćanja o modernom u umjetnosti, dokazujući se kao najdalekovidniji i najpronicljiviji estetičar svog stoljeća.

1864. Figaro objavljuje šest Baudelaireovih pjesama u prozi. Tom prigodom prvi put se pojavljuje naslov Splin Pariza (Spleen de Paris).
Sklanjajući se od nerazumijevanja kojim je okružen u pariškoj sredini, ali i od vjerovnika koji ga progone, Baudelaire odlazi u Bruxelles, nadajući se da će tu naći izdavača svojih cjelokupnih djela. Tu drži pet predavanja (o Delacroixu, Gautieru i o “vještačkim rajevima”). Odziv publike veoma je slab, honorari su mizerni, i Bruxelles postaje za Baudelairea veliko razočaranje, što će pjesnik izraziti u nizu jetkih i sarkastičnih napisa o tom gradu i njegovim stanovnicima.
Dvije pjesme u prozi objavljene su u časopisu La Vie parisienne, i još šest u Revue parisienne.

1865. L’Artiste objavljuje Mallarméovu Književnu simfoniju, čiji je drugi dio posvećen Baudelaireu.
Ogorčen člankom u kojemu je Jules Janin napao Heinricha Heinea, Baudelaire piše oštar odgovor koji nije poslan, ali su ostale sačuvane dvije njegove skice.
Paul Verlaine u časopisu L’Art objavljuje pravi ditiramb o Baudelaireu, kod kojega, međutim, to izaziva samo uznemirenost i odbojnost. “Ti mladi ljudi”, piše on iz Belgije, “zadaju mi pseći strah. Ništa toliko ne volim kao da budem sam.”

1866. Poulet-Malassis objavljuje Baudelaireove pjesme pod naslovom Épaves (Pabirci).
Baudelaireovo zdravstveno stanje sve se više pogoršava. Pretrpjevši moždani udar, on počinje gubiti moć govora. Javlja se i oduzetost, tako da više nije u stanju raditi.
U časopisu Le Parnasse contemporain pojavljuje se petnaest Baudelaireovih pjesama pod zajedničkim naslovom Novi cvjetovi zla (Nouvelles Fleurs du Mal).
Majka i prijatelj Arthur Stevens prebacuju Baudelairea u Pariz, u sanatorij doktora Duvala, gdje ga posjećuju Sainte-Beuve, Maxime du Camp, Banville, Leconte de Lisle i Nadar. Jedina riječ koju je Baudelaire u stanju izgovoriti neka je vrsta psovke kojom izražava sve moguće osjećaje: iznenađenje, ljutnju, ushićenost: crénom, kratica nastala od sacré nom (de Dieu), “sveto ime Božje”.

1867. Poslije duge agonije, Baudelaire umire 31. kolovoza. Sahranjen je 2. rujna na groblju Montparnasse, u grobnici u kojoj već počiva njegov očuh, general Aupick, i u kojoj će četiri godine kasnije biti sahranjena i njegova majka. Posmrtne govore drže pjesnik Banville i Baudelaireov prijatelj i prvi biograf Charles Asselineau.

Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 1. Bestseler
  1. Akcije
   1. Prelijepe knjige
 2. Nagrađene knjige
  1. Domaći autori
 3. Beletristika
  1. Suvremena književnost
   1. Strani autori
   2. Domaći autori
   3. Ljubav &td.
   4. Žene
   5. Rat
  2. Klasici & suvremeni klasici
  3. Domaća književnost
   1. Suvremena
   2. Ljubav &td.
   3. Žene
  4. Krimići, trileri & misterij
   1. Krimić
   2. Triler
  5. Ljubav &td.
   1. Domaći autori
  6. Poezija i drama
   1. Poezija
 4. Publicistika
  1. Umjetnost i kultura
   1. Eseji
   2. Glazba
Autor
 1. Stanko Abadžić
 2. Gilbert Adair
 3. César Aira
 4. Halid Al-Hamissi
 5. Selçuk Altun
 6. Götz Aly
 7. Jurij Andruhovič
 8. Nathacha Appanah
 9. Vladislav Bajac
 10. David Bajo
 11. Tomica Bajsić
 12. Gerbrand Bakker
 13. Bruno Ballardini
 14. Zsuzsa Bánk
 15. Snježana Banović
 16. John Banville
 17. Nir Baram
 18. Elia Barceló
 19. Attila Bartis
 20. Joanna Bator
 21. Charles Baudelaire
 22. Ludwig Bauer
 23. Muharem Bazdulj
 24. Nura Bazdulj-Hubijar
 25. Josh Bazell
 26. Paul Beatty
 27. Luka Bekavac
 28. Hans Belting
 29. Tahar Ben Jelloun
 30. Gordana Benić
 31. Ronan Bennett
 32. Alan Bennett
 33. Nada Beroš
 34. Marcel Beyer
 35. Milorad Bibić
 36. Tito Bilopavlović
 37. Laurent Binet
 38. Jean-Marie Blas de Robles
 39. Hassan Blasim
 40. Krešimir Blažević
 41. Neda Miranda Blažević-Krietzman
 42. Philipp Blom
 43. Marica Bodrožić
 44. Martin Bojowald
 45. Oliver Bottini
 46. Anthony Bourdain
 47. William Boyd
 48. T.C. Boyle
 49. Mirko Božić
 50. Alida Bremer
 51. Jorge Bucay
 52. Slađana Bukovac
 53. Tomislav Buntak
 54. Michael Burleigh
 55. Hubert Butler
 56. Jaume Cabré
 57. Emilio Calderón
 58. Martín Caparrós
 59. Andreu Carranza
 60. Javier Cercas
 61. Branimir Cerovski
 62. Hugo Claus
 63. Paolo Cognetti
 64. Aleš Čar
 65. Dušan Čater
 66. Giacomo D’Alisa
 67. Sophie Dahl
 68. Kjell Ola Dahl
 69. Kamel Daoud
 70. László Darvasi
 71. Filip David
 72. Tim Davys
 73. Mário de Carvalho
 74. Eliseo Alberto de Diego
 75. Margriet de Moor
 76. Aleš Debeljak
 77. Jacek Dehnel
 78. Federico Demaria
 79. Demián Bucay
 80. Pamela Des Barres
 81. Agnés Desarthe
 82. Dubravko Detoni
 83. Patrick deWitt
 84. Joël Dicker
 85. Joan Didion
 86. Dan Diner
 87. Assia Djebar
 88. Jasminka Domaš
 89. Branimir Donat
 90. Ceridwen Dovey
 91. Nataša Dragnić
 92. Danijel Dragojević
 93. György Dragomán
 94. Slavenka Drakulić
 95. Daša Drndić
 96. Anja Drulović
 97. Zoran Drvenkar
 98. María Dueñas
 99. Srđan Dvornik
 100. Ivančica Đerić
 101. Ivica Đikić
 102. Robert M. Edsel
 103. Bernice Eisenstein
 104. Mathias Énard
 105. Per Olov Enquist
 106. Péter Esterházy
 107. Neil Faulkner
 108. Ottó Fenyvesi
 109. Goran Ferčec
 110. Felipe Fernández-Armesto
 111. Richard Flanagan
 112. Gillian Flynn
 113. András Forgách
 114. Susana Fortes
 115. Milan Fošner
 116. Branko Franceschi
 117. Julia Franck
 118. Eva Gabrielsson
 119. Bojan Gagić
 120. Péter Gárdos
 121. Antonio Garrido
 122. Karl-Markus Gauß
 123. Heike Geißler
 124. Drago Glamuzina
 125. Dmitry Glukhovsky
 126. Ivo Goldstein
 127. Slavko Goldstein
 128. Witold Gombrowicz
 129. Georgi Gospodinov
 130. David Graeber
 131. Krisztián Grecsó
 132. Stephen Greenblatt
 133. Rajko Grlić
 134. Tatjana Gromača
 135. Vasilij Grossman
 136. David Grossman
 137. Grupa autora
 138. Norbert Gstrein
 139. Sinan Gudžević
 140. Ernst Haffner
 141. Rawi Hage
 142. Eduardo Halfon
 143. James Hamilton-Paterson
 144. Peter Handke
 145. Thore D. Hansen
 146. Deborah Harkness
 147. Josef Haslinger
 148. Yuri Herrera
 149. Stefan Hertmans
 150. Wolfgang Hilbig
 151. Srećko Horvat
 152. Kari Hotakainen
 153. Aleksandar Hut Kono
 154. Ivica Ivanišević
 155. Željko Ivanković
 156. Fleur Jaeggy
 157. Dubravko Jagatić
 158. Zvi Jagendorf
 159. Tvrtko Jakovina
 160. Franjo Janeš
 161. Rade Jarak
 162. Isabelle Jarry
 163. Miljenko Jergović
 164. Viktor Jerofejev
 165. Predrag Jirsak
 166. Uwe Johnson
 167. Gaëlle Josse
 168. Dejan Jović
 169. Ivan Jozić
 170. Julia Juzik
 171. Giorgos Kallis
 172. Wladimir Kaminer
 173. Zvonko Karanović
 174. Joana Karistjani
 175. Panos Karnezis
 176. Andrew Keen
 177. Daniel Kehlmann
 178. Jochen Kelter
 179. Lars Kepler
 180. Etgar Keret
 181. Ian Kershaw
 182. Imre Kertész
 183. Jonas Hassen Khemiri
 184. Bodo Kirchhoff
 185. Enes Kišević
 186. Tisja Kljaković Braić
 187. Đurđa Knežević
 188. Branko Kostelnik
 189. Mirko Kovač
 190. Hrvoje Kovačević
 191. Marek Krajewski
 192. Jaan Kross
 193. Pero Kvesić
 194. Tuomas Kyrö
 195. David Lagercrantz
 196. Dražen Lalić
 197. Katja Lange-Müller
 198. Reif Larsen
 199. Stieg Larsson
 200. Jonathan Lethem
 201. Mario Levi
 202. Primo Levi
 203. Charles Lewinsky
 204. Sanja Lovrenčić
 205. Ivan Lovrenović
 206. Nebojša Lujanović
 207. Robert Lyndon
 208. Nikola Madžirov
 209. Ariel Magnus
 210. Claudio Magris
 211. Branko Maleš
 212. Zoran Malkoč
 213. Andreas Malm
 214. Norman Manea
 215. Thomas Mann
 216. Sonja Manojlović
 217. Mirko Marjanović
 218. Dragan Markovina
 219. Monika Maron
 220. Esteban Martín
 221. Ivor Martinić
 222. Vojislav Mataga
 223. Jean Mattern
 224. Miha Mazzini
 225. Eimear McBride
 226. Jay McInerney
 227. Semezdin Mehmedinović
 228. Francesca Melandri
 229. Eduardo Mendoza
 230. Zbigniew Mentzel
 231. Claire Messud
 232. Sami Michael
 233. Igor Mirković
 234. Josip Mlakić
 235. Patrick Modiano
 236. Rita Monaldi
 237. Terézia Mora
 238. Erin Morgenstern
 239. Erwin Mortier
 240. Tihomir Mraović
 241. Harry Mulisch
 242. Heiner Müller
 243. Robert Musil
 244. Vicki Myron
 245. Péter Nádas
 246. Raduan Nassar
 247. Niklas Natt och Dag
 248. Sönke Neitzel
 249. Cees Nooteboom
 250. Lawrence Norfolk
 251. Joseph O’Connor
 252. Sofi Oksanen
 253. Neven Orhel
 254. Anna Maria Ortese
 255. Antonio Ortuno
 256. Christian Oster
 257. Josip Osti
 258. Amos Oz
 259. Fania Oz-Salzberger
 260. Boris Pahor
 261. Žarko Paić
 262. Félix J. Palma
 263. Valerij Panjuškin
 264. Magdalena Parys
 265. Raj Patel
 266. Oleg Pavlov
 267. Marko Pavlovski
 268. Pierre Péju
 269. Vuk Perišić
 270. Ivana Peruško Vindakijević
 271. Marisha Pessl
 272. Dino Pešut
 273. Sibila Petlevski
 274. Nikica Petrak
 275. Ricardo Piglia
 276. Zoran Pilić
 277. Magdaléna Platzová
 278. Marko Pogačar
 279. Brunhilde Pomsel
 280. Elena Poniatowska
 281. Sven Popović
 282. Milorad Popović
 283. Petar Prelog
 284. Branka Primorac
 285. Aleksandar Prokopiev
 286. Jordi Puntí
 287. Zorica Radaković
 288. Chil Rajchman
 289. Omer Rak
 290. Ilma Rakusa
 291. Pascal Rambert
 292. Rod Rees
 293. Sven Regener
 294. Nicolas Remin
 295. Delimir Rešicki
 296. Mihail Riklin
 297. John Maddox Roberts
 298. Gregory David Roberts
 299. Joseph Roth
 300. Ralf Rothmann
 301. Gilles Rozier
 302. Carlos Ruiz Zafon
 303. Branka Sacher
 304. Renata Salecl
 305. Canek Sánchez Guevara
 306. Albert Sánchez Pinol
 307. Elke Schmitter
 308. Ben Schott
 309. Paul Schreiner
 310. Richard Schuberth
 311. Samanta Schweblin
 312. Antonio Scurati
 313. Steve Sem-Sandberg
 314. Korana Serdarević
 315. Zeruya Shalev
 316. Dobroslav Silobrčić
 317. Živko Skračić
 318. Andrej E. Skubic
 319. Nikica Slavić
 320. Leïla Slimani
 321. Goce Smilevski
 322. Sid Smith
 323. Guido Snel
 324. Timothy Snyder
 325. Milan Soklić
 326. Vladimir Sorokin
 327. Francesco Sorti
 328. Ognjen Spahić
 329. Susan Spencer-Wendel
 330. Gayatri Chakravorty Spivak
 331. Saša Stanišić
 332. Andrzej Stasiuk
 333. Jón Kalman Stefánsson
 334. David Stevenson
 335. Vladimir Stojsavljević
 336. Morten A. Strøksnes
 337. Irena Svetek
 338. Ognjen Sviličić
 339. Anne Swärd
 340. Andrzej Szczypiorski
 341. Dušan Šarotar
 342. Nataša Šegota Lah
 343. Faruk Šehić
 344. Ivana Šojat
 345. Antun Šoljan
 346. Klaudio Štefančić
 347. Aleš Šteger
 348. Igor Štiks
 349. Malba Tahan
 350. Daniel Tammet
 351. Ahmet Hamdi Tanpinar
 352. Dinko Telećan
 353. Peter Terrin
 354. Scarlett Thomas
 355. P. F. Thomése
 356. Uwe Timm
 357. Zvonko Todorovski
 358. Olga Tokarczuk
 359. Ante Tomić
 360. Jáchym Topol
 361. Tomas Tranströmer
 362. Kateřina Tučková
 363. Dubravka Ugrešić
 364. Ljudmila Ulicka
 365. Maja Urban
 366. Radenko Vadanjel
 367. Carl-Johan Vallgren
 368. Antonin Varenne
 369. Manuel Vázquez Montalbán
 370. László Végel
 371. Vladimir Velebit
 372. Goran Vojnović
 373. Eda Vujević
 374. Jan Wallentin
 375. Martin Walser
 376. Tim Weiner
 377. Harald Welzer
 378. Kjell Westö
 379. Tommy Wieringa
 380. Sonia Wild Bićanić
 381. John L. Williams
 382. John Williams
 383. Chris Womersley
 384. Mo Yan
 385. Fareed Zakaria
 386. Josip Zanki
 387. Juli Zeh
 388. Đorđe Zelmanović
 389. Jorge Zepeda Patterson
 390. Mihail Zigar
 391. Zdravko Zima
 392. Damir Zlatar Frey
 393. Efraim Zuroff
 394. Slavoj Žižek
Jezik izvornika
 1. francuski
 2. hrvatski