Anthony Bourdain
Anthony Bourdain (New York, 1956. - Strasbourg, 2018.) je završio Američki kulinarski institut te vodio newyorške restorane Supper Club, One Fifth Avenue, Sullivan’s i Brasserie Les Halles. Pisao je za
New York Times,
The Times,
Face,
Black Book,
Independent, časopis
Food Arts i druge. Njegov poznati članak “Nemojte jesti prije nego to ovo pročitate”, objavljen 1999. u
The New Yorkeru, pobudio je golem interes u Americi i Velikoj Britaniji te ga potaknuo na pisanje slavnih knjiga
Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly (u hrvatskom prijevodu
Dosje kuhinja) i
The Nasty Bits (u hrvatskom prijevodu
Opaki zalogaji), nemilosrdno otvorenih gastronomskih ispovijedi.
Godine 2001. Anthony Bourdain putovao je svijetom u potrazi za “ekstremnom kuhinjom”, a knjiga koja je potom nastala,
Cook’s Tour: In Search of the Perfect Meal (u hrvatskom prijevodu
Kuharovo putovanje), postala je bestseler u Americi i Velikoj Britaniji te 2002. osvojila nagradu za najbolju knjigu o hrani. Napisao je još kriminalističke romane
Bone in the Throat,
Gone Bamboo i
The Bobby Gold Stories, povijesni roman
Typhoid Mary i kuharicu
Les Halles Cookbook. Bio je jedan od najboljih svjetskih šefova kuhinje. Televizijsku je slavu stekao serijalom o kuhanju i svjetskim restoranima Anthony Bourdain:
No Reservations u sklopu kojeg je posjetio Hrvatsku 2012. Serijal se isprva prikazivao na Food Networku, a danas se emitira na Travel Channelu. Uz televizijsku je seriju 2007. objavio i istoimenu knjigu.