Charles Baudelaire

1759. U varošici La Neuville-au-Pont (departman Marna, na sjeveru Francuske) rodio se François Baudelaire, otac Charlesa Baudelairea.

1793. U Londonu se rodila Baudelaireova majka Caroline Archenbaut-Defayis (ili Archimbaut-Dufaÿs). 

1819. Ostavši udovac, François Baudelaire stupio je s Carolinom Archimbaut-Dufaÿs u svoj drugi brak.

1821. U Parizu se 9. travnja rodio Charles Baudelaire.

1827. Smrt Baudelaireova oca.

1828. Baudelaireova majka ponovno se udaje, za visokog časnika francuske vojske Jacquesa Aupicka, rođenog 1789.

1832. Baudelaire dolazi u Lyon, gdje ga očuh, koji je premješten u garnizon u tom gradu, smješta u privatni pansion Delorme. Iste godine, pošto je upisan u Kraljevski licej u Lyonu, Baudelaire prelazi u internat tog liceja.

1836. Aupick postaje načelnik stožera pariškog garnizona, a Baudelaire, upisan u Licej Louis-le-Grand, živi u internatu tog liceja.

1837. Baudelaire je nagrađen za stihove na latinskom.

1838. S majkom i očuhom Baudelaire ljetuje u Pirenejima, gdje piše jednu od svojih prvih pjesama pod karakterističnim naslovom “Nespojivost” (“Incompatibilité”).

1839. Baudelairea izbacuju iz Liceja Louis-le-Grand, i to zbog sitnice: nije htio predati ceduljicu koju mu je dodao jedan drug.
Aupick postaje general.
Baudelaire uspješno polaže maturski ispit.

1840. Baudelaire se u privatnom pansionu u koji ga je smjestila obitelj upoznaje i zbližava s pjesnicima Ernestom Prarontom i Gustaveom Le Vavasseurom. U to vrijeme počinje i njegova veza s prostitutkom iz Latinske četvrti Sarom zvanom La Louchette (zrikava). O toj vezi, u kojoj je vjerojatno zaražen sifilisom, riječ je u pjesmi “Dok ko leš opružen uz leš, jedne noći…”

1841. Uznemiren Baudelaireovim načinom života, Aupick odlučuje poslati ga u Indiju. Ukrcavši se u Bordeauxu na Brod južnih mora (Paquebot--des-mers-du-Sud), Baudelaire polazi za Calcuttu. U rujnu boravi na otoku Mauricijusu, a u listopadu se iskrcava na otok La Réunion (tada Bourbon) i odbija nastaviti putovanje za Indiju. Međutim, povjesničar književnosti i esejist Pascal Pia u knjizi Baudelaire njim samim ipak dopušta mogućnost da je Baudelaire dospio do Colomba i Calcutte. Mada to Baudelaire nikad neće priznati, boravak u egzotičnim krajevima južne hemisfere i doživljaj Indijskog oceana ostavit će snažan trag na njegovu djelu.

1842. Na brodu Alcide Baudelaire se vraća u Francusku. Malo poslije dolaska u Pariz upoznaje se s mulatkinjom Jeanne Lemer, poznatijom kao Jeanne Duval, statistkinjom u jednom drugorazrednom kazalištu, i započinje s njom vezu koju će održavati skoro do svoje smrti. Sa Jeanne Duval on će povremeno raskidati, ali će joj se uvijek vraćati, a ona će nadahnuti neke od njegovih najljepših ljubavnih pjesama.
Postavši punoljetan, dobiva svoj dio očinskog nasljeđa, za ono vrijeme veoma veliku svotu (75.000 franaka). Na račun tog nasljeđa počinje se raskošnim načinom života sve više zaduživati. Nastanjuje se na otoku Saint-Louisu.

1843. Anonimno surađuje u drugom dijelu zbirke Stihovi Gustavea Le Vavasseura, Ernesta Praronta i Augustea Dozona koja je te godine objavljena.
Zajedno s Prarontom radi na drami u stihovima Ideolus, koja ostaje nedovršena.
Preseljava se u palaču Pimodan, gdje živi i slikar Fernand Boissard de Boisdenier, kojega pored Baudelairea posjećuju mnogi pisci i umjetnici, među njima i Gautier i Balzac. Tu se sastaje i Klub hašišovaca, pa i Baudelaire stječe prva iskustva s drogom.
Zadužuje se kupovinom skupih umjetničkih predmeta.

1844. Uznemiren neumjerenom rasipnošću svog pastorka, Aupick saziva Obiteljsko vijeće, koje Baudelaireu imenuje skrbnika. To je odvjetnik Narcisse-Désiré Ancelle, bilježnik iz Neuillyja. Baudelaire to osjeća kao ponižavajuće ograničenje svoje slobode i protiv te odluke gnjevno će se buniti cijelog svog života, iako je Ancelle, prema svim svjedočanstvima, pa i prema povremenim priznanjima samog Baudelairea, u toj ulozi bio veoma korektan.

1845. U časopisu Artiste pojavljuju se četiri Baudelaireova soneta, od kojih je samo jedan potpisan njegovim prezimenom, dok su dva objavljena pod pseudonimom, a jedan anonimno.
U pismu Ancelleu Baudelaire saopćava namjeru da se ubije, a da prethodno ostavi oporukom svu svoju imovinu Jeanne Duval. Pokušava se ubiti nožem, ali od toga mu ostaje samo ogrebotina. Poslije tog pokušaja živi neko vrijeme s majkom i očuhom.
Objavljen je Salon 1845, kao rezultat njegove posvećenosti likovnoj kritici. Tu se Baudelaire već očituje kao likovni kritičar kojemu u 19. stoljeću neće biti ravnog.
Najavljuje zbirku svojih pjesama pod naslovom Lezbijke (Les Lesbiennes).

1846. Objavljeni: Salon 1846, Savjeti mladim piscima, pjesme “Dun Juan u Paklu” pod naslovom “Impénitent” (“Onaj koji se ne kaje”) i “Djevojci iz Malabara”, pod naslovom “A une Indienne” (“Jednoj Indijki”).
Ovo je godina do koje je Baudelaire, prema sasvim proizvoljnoj i krajnje netočnoj ocjeni iz poznatog Sartreova eseja, navodno već rekao i napisao sve što je imao, i od koje počinje samo “mučno preživljavanje” i “prežvakavanje već rečenog”.

1847. Objavljena je Baudelaireova novela “Fanfarlo”.
Baudelaire se upoznaje s glumicom Marie Daubrun, u koju se zaljubljuje, ali ta će ljubav ostati neuzvraćena (uspješni suparnik bit će mu pjesnik Banville). Marie Daubrun nadahnut će neke od najljepših Baudelaireovih ljubavnih pjesama.
Upoznaje se i sprijateljuje sa slikarom Gustaveom Courbetom, koji izrađuje njegov portret.

1848. Godina revolucije: Baudelaire na barikadama objavljuje da “ide ustrijeliti generala Aupicka”. Postaje tajnikom uredništva republikanskog lista Tribune nationale.
General Aupick imenovan je za ambasadora Francuske u Carigradu.
Baudelaire objavljuje svoj prvi prijevod Edgara Allana Poea.
Objavljena je pjesma “Vino ubojice”.

1849. Stupa u kontakt sa svojim budućim izdavačem Poulet-Malassisom, u kojemu će do kraja života imati i najodanijeg prijatelja.
U prosincu boravi u Dijonu, gdje mu se pridružuje Jeanne Duval.

1850. Povjerava jednom krasnopiscu dvije bilježnice sa svojim stihovima.
Objavljuje pjesme “Duša vina” pod naslovom “Vino poštenih ljudi” (“Le Vin des Honnêtes Gens”) i “Kazna za oholost”.
Najavljuje zbirku pjesama pod naslovom Limbovi (Les Limbes).
Gautier upoznaje Baudelairea s Apollonieom Sabatier, veoma lijepom izdržavanom ženom koju su zvali “Predsjednicom” jer se oko nje okupljao širok krug ljudi iz pariške kulturne elite, a bila je i inspiracija likovnim umjetnicima, koji su ostavili njene biste i portrete.

1851. Aupick je imenovan za ambasadora u Madridu, gdje će ostati do travnja 1853.
Objavljeni prvi tekstovi iz budućeg Baudelaireova djela Vještački rajevi (Les Paradis artificiels).
Objavljeno jedanaest Baudelaireovih pjesama.

1852. U časopisu Revue de Paris objavljena obimna Baudelaireova studija o Poeu.
Baudelaire šalje Gautieru, kao jednom od urednika tog časopisa, veći broj pjesama, od kojih su objavljene samo dvije: “Odricanje Svetog Petra” i “Čovjek i more” (pod naslovom “Slobodni čovjek i more”).
Iskrivljujući svoj rukopis da ne bi bio prepoznat, Baudelaire šalje gospođi Sabatier pismo uz koje prilaže pjesmu “Jednoj preveseloj ženi”. Za ovim pismom uslijedit će i druga, s kojima će joj poslati neke od svojih najljepših pjesama.

1853. Objavljuje prijevode Poeove pjesme “Gavran” i novelâ “Crna mačka” i “Morela”.
Aupick postaje senator.

1854. I dalje upućuje anonimna pisma gospođi Sabatier.
Objavljuje nove prijevode Poeovih novela.

1855. U časopisu Revue des Deux Mondes objavljuje osamnaest pjesama pod zajedničkim naslovom Cvijeće zla.
U zborniku naslovljenom Fontainebleau objavljuje svoje prve pjesme u prozi.

1856. U Baudelaireovu prijevodu objavljene Poeove Neobične priče.
Krajem godine Baudelaire i Poulet-Malassis sklapaju ugovor o objavljivanju Cvijeća zla.

1857. Smrt generala Aupicka.
Objavljeno Cvijeće zla, u tiraži od 1300 primjeraka.
U listu Figaro kritičar Gustave Bourdin proglašava Cvijeće zla “bolnicom otvorenom za sve ludosti duha, za sve pokvarenosti srca, ali ne zato da bi te bolesti bile izliječene, jer one su neizlječive”. Ovaj članak bio je poticaj za sudski proces u kojemu su se Baudelaire i njegov izdavač našli na optuženičkoj klupi. Tužitelj je bio Ernest Pinard, koji je istu ulogu imao i u suđenju Gustaveu Flaubertu povodom romana Gospođa Bovary. Na osnovi sudske odluke, svi neprodani primjerci Cvijeća zla su zaplijenjeni; zabranjeno je šest “nemoralnih” pjesama (“Leta”, “Nakit”, “Lezbos”, “Prokletnice”, “Preveseloj” i “Preobražaji vampira”), koje su morale biti izbačene iz knjige, a Baudelaire i Poulet-Malassis su zbog “povrede javnog morala” osuđeni na novčanu kaznu.
Međutim, u časopisu Moniteur kritičar Edouard Thierry objavio je veoma pohvalan prikaz Cvijeća zla.
Victor Hugo s otoka Guernesey piše Baudelaireu: “Vaše Cvijeće zla bliješti i sjaji poput zvijezda.”
Baudelaire otkriva gospođi Sabatier svoj identitet, nakon čega ona uzvraća na njegovu ljubav i postaje mu ljubavnica. Ali on odmah prekida tu vezu. “Bila si božanstvo”, piše joj, “a sad si žena.”

1858. Zdravstvene tegobe: bolovi u nogama i u želucu, otežan hod, gušenje.
Objavljen sonet “Duellum”.
U časopisu Revue contemporaine objavljen prvi dio “Vještačkih rajeva” (o hašišu).
Kraće vrijeme boravi kod majke u Honfleuru u Normandiji.

1859. Ponovno boravi u Honfleuru, gdje je vjerojatno napisao “Putovanje”, najdužu pjesmu u Cvijeću zla, koja će biti uvrštena u drugo izdanje zbirke.
U časopisu L’Artiste objavljena je Baudelaireova studija o Gautieru, koja je uskoro štampana i kao posebna knjižica u izdanju Poulet-Malassisa. Kao predgovor studiji služi pismo Victora Hugoa u kojemu tada najveći autoritet u književnom životu Francuske prepoznaje Cvijeće zla kao “novi drhtaj”.
Revue française objavljuje Salon 1859.

1860. Baudelaire i Poulet-Malassis zaključuju ugovor o objavljivanju drugog izdanja Cvijeća zla, Vještačkih rajeva i dviju knjiga ogleda (Književna mišljenja, djelo objavljeno tek poslije Baudelaireove smrti pod naslovom Romantična umjetnost koji nije Baudelaireov, i Estetičke zanimljivosti).
Pod naslovom Uživatelj opijuma u Revue contemporaine objavljen drugi dio Vještačkih rajeva.
U pismu Richardu Wagneru Baudelaire izražava divljenje njegovoj muzici.
U izdanju Poulet-Malassisa pojavljuju se Vještački rajevi kao knjiga.
U časopisu L’Artiste objavljeno osam Baudelaireovih pjesama: “Alkemija patnje”, “Simpatičan užas”, “Sat”, “Slijepci”, “Jednoj prolaznici”, “Sablast”, “Poslijepodnevna pjesma” i “Himna ljepoti”.

1861. Objavljeno drugo izdanje Cvijeća zla.
U časopisu Revue européenne objavljen Baudelaireov ogled o Richardu Wagneru.
U pismu majci Baudelaire saopćava namjeru da piše i objavi neku vrstu dnevnika pod naslovom Moje ogoljeno srce.
Baudelaire prodaje svoja autorska prava nakladnicima Poulet-Malassisu i De Broiseu.
Časopis Revue fantastique objavljuje nekoliko Baudelaireovih ogleda pod naslovom Razmišljanja o nekim suvremenicima, kao i ogled o Eugèneu Delacroixu i devet pjesama u prozi.
Baudelaire se kandidira za Francusku akademiju, na mjesto koje je ostalo upražnjeno smrću Henrija Lacordairea, što izaziva neku vrstu skandala u književnoj javnosti. Neki prijatelji, među njima i kritičar Sainte-Beuve, savjetuju mu da odustane, što će on i učiniti u veljači sljedeće godine.

1862. U svom intimnom dnevniku naslovljenom Krijesnice (Fusées) Baudelaire bilježi jezivu slutnju onoga što ga čeka u bliskoj budućnosti: “Gajio sam svoju preosjetljivost s radošću i užasavanjem. Sada još uvijek osjećam vrtoglavicu, pa mi je danas, 23. siječnja 1862., upućena neobična opomena – osjetio sam kako me je okrznulo krilo slaboumnosti.”
List La Presse objavljuje dvadeset Baudelaireovih pjesama u prozi.
U članku objavljenom u londonskom listu The Spectator engleski pjesnik Swinburne, jedan od prvih iz buduće “legije” Baudelaireovih poklonika, izražava svoje oduševljenje Cvijećem zla.
Poulet-Malassis uhićen je na zahtjev jednog vjerovnika. Uskoro bankrotira i sklanja se u Belgiju.

1863. Pretpostavljajući da ga stečaj Poulet-Malassisa oslobađa obveze prema njemu, Baudelaire ustupa nakladniku Hetzelu svoja autorska prava nad Cvijećem zla, Malim pjesmama u prozi i Mojim ogoljenim srcem.
Časopis Revue nationale et étrangère objavljuje sedam Baudelaireovih pjesama u prozi.
Umire Delacroix; Baudelaire objavljuje nekrolog u vidu studije o slikaru.
U listu Figaro objavljen Baudelaireov ogled o slikaru Constantinu Guysu pod naslovom “Slikar modernog života”, iznimno značajan tekst u kojemu Baudelaire izlaže svoja shvaćanja o modernom u umjetnosti, dokazujući se kao najdalekovidniji i najpronicljiviji estetičar svog stoljeća.

1864. Figaro objavljuje šest Baudelaireovih pjesama u prozi. Tom prigodom prvi put se pojavljuje naslov Splin Pariza (Spleen de Paris).
Sklanjajući se od nerazumijevanja kojim je okružen u pariškoj sredini, ali i od vjerovnika koji ga progone, Baudelaire odlazi u Bruxelles, nadajući se da će tu naći izdavača svojih cjelokupnih djela. Tu drži pet predavanja (o Delacroixu, Gautieru i o “vještačkim rajevima”). Odziv publike veoma je slab, honorari su mizerni, i Bruxelles postaje za Baudelairea veliko razočaranje, što će pjesnik izraziti u nizu jetkih i sarkastičnih napisa o tom gradu i njegovim stanovnicima.
Dvije pjesme u prozi objavljene su u časopisu La Vie parisienne, i još šest u Revue parisienne.

1865. L’Artiste objavljuje Mallarméovu Književnu simfoniju, čiji je drugi dio posvećen Baudelaireu.
Ogorčen člankom u kojemu je Jules Janin napao Heinricha Heinea, Baudelaire piše oštar odgovor koji nije poslan, ali su ostale sačuvane dvije njegove skice.
Paul Verlaine u časopisu L’Art objavljuje pravi ditiramb o Baudelaireu, kod kojega, međutim, to izaziva samo uznemirenost i odbojnost. “Ti mladi ljudi”, piše on iz Belgije, “zadaju mi pseći strah. Ništa toliko ne volim kao da budem sam.”

1866. Poulet-Malassis objavljuje Baudelaireove pjesme pod naslovom Épaves (Pabirci).
Baudelaireovo zdravstveno stanje sve se više pogoršava. Pretrpjevši moždani udar, on počinje gubiti moć govora. Javlja se i oduzetost, tako da više nije u stanju raditi.
U časopisu Le Parnasse contemporain pojavljuje se petnaest Baudelaireovih pjesama pod zajedničkim naslovom Novi cvjetovi zla (Nouvelles Fleurs du Mal).
Majka i prijatelj Arthur Stevens prebacuju Baudelairea u Pariz, u sanatorij doktora Duvala, gdje ga posjećuju Sainte-Beuve, Maxime du Camp, Banville, Leconte de Lisle i Nadar. Jedina riječ koju je Baudelaire u stanju izgovoriti neka je vrsta psovke kojom izražava sve moguće osjećaje: iznenađenje, ljutnju, ushićenost: crénom, kratica nastala od sacré nom (de Dieu), “sveto ime Božje”.

1867. Poslije duge agonije, Baudelaire umire 31. kolovoza. Sahranjen je 2. rujna na groblju Montparnasse, u grobnici u kojoj već počiva njegov očuh, general Aupick, i u kojoj će četiri godine kasnije biti sahranjena i njegova majka. Posmrtne govore drže pjesnik Banville i Baudelaireov prijatelj i prvi biograf Charles Asselineau.

Kupujte po
Opcije kupovine
Kategorija
 1. Bestseler
  1. Akcije
 2. Nagrađene knjige
  1. Strani autori
 3. Beletristika
  1. Suvremena književnost
   1. Strani autori
   2. Obiteljska saga
   3. Povijest
   4. Žene
   5. Rat
  2. Klasici & suvremeni klasici
  3. Povijesni roman
   1. Strani autori
   2. 20. stoljeće
   3. Obiteljska saga
   4. Akcija i avantura
  4. Poezija i drama
   1. Poezija
   2. Drama
Autor
 1. Stanko Abadžić
 2. Gilbert Adair
 3. César Aira
 4. Halid Al-Hamissi
 5. Selçuk Altun
 6. Götz Aly
 7. Jurij Andruhovič
 8. Nathacha Appanah
 9. Fernando Aramburu
 10. Vladislav Bajac
 11. David Bajo
 12. Tomica Bajsić
 13. Gerbrand Bakker
 14. Bruno Ballardini
 15. Zsuzsa Bánk
 16. Snježana Banović
 17. John Banville
 18. Nir Baram
 19. Elia Barceló
 20. Attila Bartis
 21. Joanna Bator
 22. Charles Baudelaire
 23. Ludwig Bauer
 24. Muharem Bazdulj
 25. Nura Bazdulj-Hubijar
 26. Josh Bazell
 27. Paul Beatty
 28. Luka Bekavac
 29. Hans Belting
 30. Tahar Ben Jelloun
 31. Gordana Benić
 32. Alan Bennett
 33. Ronan Bennett
 34. Nada Beroš
 35. Serge Berstein
 36. Marcel Beyer
 37. Milorad Bibić
 38. Tito Bilopavlović
 39. Laurent Binet
 40. Jean-Marie Blas de Robles
 41. Hassan Blasim
 42. Krešimir Blažević
 43. Neda Miranda Blažević-Krietzman
 44. Philipp Blom
 45. Marica Bodrožić
 46. Martin Bojowald
 47. Oliver Bottini
 48. Anthony Bourdain
 49. William Boyd
 50. T.C. Boyle
 51. Mirko Božić
 52. Alida Bremer
 53. Jorge Bucay
 54. Slađana Bukovac
 55. Tomislav Buntak
 56. Michael Burleigh
 57. Hubert Butler
 58. Jaume Cabré
 59. Emilio Calderón
 60. Martín Caparrós
 61. Andreu Carranza
 62. Javier Cercas
 63. Branimir Cerovski
 64. Hugo Claus
 65. Paolo Cognetti
 66. Aleš Čar
 67. Dušan Čater
 68. Giacomo D’Alisa
 69. Kjell Ola Dahl
 70. Sophie Dahl
 71. Kamel Daoud
 72. László Darvasi
 73. Filip David
 74. Tim Davys
 75. Mário de Carvalho
 76. Eliseo Alberto de Diego
 77. Margriet de Moor
 78. Aleš Debeljak
 79. Jacek Dehnel
 80. Federico Demaria
 81. Demián Bucay
 82. Pamela Des Barres
 83. Agnés Desarthe
 84. Dubravko Detoni
 85. Patrick deWitt
 86. Joël Dicker
 87. Joan Didion
 88. Dan Diner
 89. Assia Djebar
 90. Jasminka Domaš
 91. Branimir Donat
 92. Ceridwen Dovey
 93. Nataša Dragnić
 94. Danijel Dragojević
 95. György Dragomán
 96. Slavenka Drakulić
 97. Daša Drndić
 98. Anja Drulović
 99. Zoran Drvenkar
 100. María Dueñas
 101. Srđan Dvornik
 102. Ivančica Đerić
 103. Ivica Đikić
 104. Robert M. Edsel
 105. Bernice Eisenstein
 106. Mathias Énard
 107. Per Olov Enquist
 108. Péter Esterházy
 109. Matias Faldbakken
 110. Neil Faulkner
 111. Ottó Fenyvesi
 112. Goran Ferčec
 113. Felipe Fernández-Armesto
 114. Richard Flanagan
 115. Gillian Flynn
 116. András Forgách
 117. Susana Fortes
 118. Milan Fošner
 119. Branko Franceschi
 120. Julia Franck
 121. Meelis Friedenthal
 122. Eva Gabrielsson
 123. Bojan Gagić
 124. Péter Gárdos
 125. Antonio Garrido
 126. Karl-Markus Gauß
 127. Heike Geißler
 128. Drago Glamuzina
 129. Dmitry Glukhovsky
 130. Josipa Gogić
 131. Slavko Goldstein
 132. Ivo Goldstein
 133. Witold Gombrowicz
 134. Georgi Gospodinov
 135. David Graeber
 136. Krisztián Grecsó
 137. Stephen Greenblatt
 138. Rajko Grlić
 139. Tatjana Gromača
 140. Vasilij Grossman
 141. David Grossman
 142. Grupa autora
 143. Norbert Gstrein
 144. Sinan Gudžević
 145. Ernst Haffner
 146. Rawi Hage
 147. Eduardo Halfon
 148. James Hamilton-Paterson
 149. Peter Handke
 150. Thore D. Hansen
 151. Deborah Harkness
 152. Josef Haslinger
 153. Yuri Herrera
 154. Stefan Hertmans
 155. Wolfgang Hilbig
 156. Srećko Horvat
 157. Kari Hotakainen
 158. Ted Hughes
 159. Aleksandar Hut Kono
 160. Nedžad Ibrahimović
 161. Ivica Ivanišević
 162. Željko Ivanković
 163. Fleur Jaeggy
 164. Dubravko Jagatić
 165. Zvi Jagendorf
 166. Tvrtko Jakovina
 167. Franjo Janeš
 168. Rade Jarak
 169. Isabelle Jarry
 170. Miljenko Jergović
 171. Viktor Jerofejev
 172. Predrag Jirsak
 173. Uwe Johnson
 174. Gaëlle Josse
 175. Dejan Jović
 176. Ivan Jozić
 177. Julia Juzik
 178. Giorgos Kallis
 179. Wladimir Kaminer
 180. Zvonko Karanović
 181. Joana Karistjani
 182. Panos Karnezis
 183. Andrew Keen
 184. Daniel Kehlmann
 185. Jochen Kelter
 186. Lars Kepler
 187. Etgar Keret
 188. Ian Kershaw
 189. Imre Kertész
 190. Jonas Hassen Khemiri
 191. Bodo Kirchhoff
 192. Miroslav Kirin
 193. Enes Kišević
 194. Tisja Kljaković Braić
 195. Đurđa Knežević
 196. Branko Kostelnik
 197. Mirko Kovač
 198. Hrvoje Kovačević
 199. Marek Krajewski
 200. Jaan Kross
 201. Mojca Kumerdej
 202. Pero Kvesić
 203. Tuomas Kyrö
 204. David Lagercrantz
 205. Dražen Lalić
 206. Katja Lange-Müller
 207. Reif Larsen
 208. Stieg Larsson
 209. Sergej Lebedev
 210. Jonathan Lethem
 211. Primo Levi
 212. Mario Levi
 213. Charles Lewinsky
 214. Sanja Lovrenčić
 215. Ivan Lovrenović
 216. Nebojša Lujanović
 217. Robert Lyndon
 218. Nikola Madžirov
 219. Ariel Magnus
 220. Claudio Magris
 221. Branko Maleš
 222. Zoran Malkoč
 223. Andreas Malm
 224. Norman Manea
 225. Alberto Manguel
 226. Thomas Mann
 227. Sonja Manojlović
 228. Mirko Marjanović
 229. Dragan Markovina
 230. Monika Maron
 231. Esteban Martín
 232. Ivor Martinić
 233. Vojislav Mataga
 234. Suzana Matić
 235. Jean Mattern
 236. Miha Mazzini
 237. Eimear McBride
 238. Jay McInerney
 239. Semezdin Mehmedinović
 240. Francesca Melandri
 241. Robert Menasse
 242. Eduardo Mendoza
 243. Zbigniew Mentzel
 244. Claire Messud
 245. Sami Michael
 246. Igor Mirković
 247. Lara Mitraković
 248. Josip Mlakić
 249. Patrick Modiano
 250. Rita Monaldi
 251. Vanessa Montfort
 252. Terézia Mora
 253. Erin Morgenstern
 254. Erwin Mortier
 255. Tihomir Mraović
 256. Harry Mulisch
 257. Heiner Müller
 258. Robert Musil
 259. Vicki Myron
 260. Péter Nádas
 261. Raduan Nassar
 262. Niklas Natt och Dag
 263. Sönke Neitzel
 264. Cees Nooteboom
 265. Lawrence Norfolk
 266. Joseph O’Connor
 267. Sofi Oksanen
 268. Neven Orhel
 269. Anna Maria Ortese
 270. Antonio Ortuno
 271. Christian Oster
 272. Josip Osti
 273. Amos Oz
 274. Fania Oz-Salzberger
 275. Boris Pahor
 276. Žarko Paić
 277. Félix J. Palma
 278. Valerij Panjuškin
 279. Magdalena Parys
 280. Raj Patel
 281. Oleg Pavlov
 282. Marko Pavlovski
 283. Pierre Péju
 284. Vuk Perišić
 285. Malin Persson Giolito
 286. Ivana Peruško Vindakijević
 287. Marisha Pessl
 288. Dino Pešut
 289. Sibila Petlevski
 290. Nikica Petrak
 291. Ricardo Piglia
 292. Zoran Pilić
 293. Magdaléna Platzová
 294. Marko Pogačar
 295. Brunhilde Pomsel
 296. Elena Poniatowska
 297. Milorad Popović
 298. Sven Popović
 299. Zoran Predin
 300. Petar Prelog
 301. Martin Previšić
 302. Branka Primorac
 303. Aleksandar Prokopiev
 304. Jordi Puntí
 305. Zorica Radaković
 306. Chil Rajchman
 307. Omer Rak
 308. Ilma Rakusa
 309. Pascal Rambert
 310. Rod Rees
 311. Sven Regener
 312. Nicolas Remin
 313. Delimir Rešicki
 314. Mihail Riklin
 315. Gregory David Roberts
 316. John Maddox Roberts
 317. Joseph Roth
 318. Ralf Rothmann
 319. Gilles Rozier
 320. Carlos Ruiz Zafón
 321. Branka Sacher
 322. Renata Salecl
 323. Canek Sánchez Guevara
 324. Albert Sánchez Pinol
 325. Elke Schmitter
 326. Ben Schott
 327. Paul Schreiner
 328. Richard Schuberth
 329. Samanta Schweblin
 330. Antonio Scurati
 331. Steve Sem-Sandberg
 332. Korana Serdarević
 333. Zeruya Shalev
 334. Dobroslav Silobrčić
 335. Živko Skračić
 336. Andrej E. Skubic
 337. Nikica Slavić
 338. Leïla Slimani
 339. Goce Smilevski
 340. Sid Smith
 341. Guido Snel
 342. Timothy Snyder
 343. Milan Soklić
 344. Vladimir Sorokin
 345. Francesco Sorti
 346. Ognjen Spahić
 347. Susan Spencer-Wendel
 348. Gayatri Chakravorty Spivak
 349. Saša Stanišić
 350. Andrzej Stasiuk
 351. Jón Kalman Stefánsson
 352. David Stevenson
 353. Vladimir Stojsavljević
 354. Morten A. Strøksnes
 355. Irena Svetek
 356. Ognjen Sviličić
 357. Anne Swärd
 358. Andrzej Szczypiorski
 359. Davor Šalat
 360. Dušan Šarotar
 361. Nataša Šegota Lah
 362. Faruk Šehić
 363. Viktor Šklovskij
 364. Slobodan Šnajder
 365. Ivana Šojat
 366. Antun Šoljan
 367. Klaudio Štefančić
 368. Aleš Šteger
 369. Igor Štiks
 370. Malba Tahan
 371. Daniel Tammet
 372. Ahmet Hamdi Tanpinar
 373. Dinko Telećan
 374. Peter Terrin
 375. Scarlett Thomas
 376. P. F. Thomése
 377. Uwe Timm
 378. Zvonko Todorovski
 379. Olga Tokarczuk
 380. Ante Tomić
 381. Jáchym Topol
 382. Tomas Tranströmer
 383. Kateřina Tučková
 384. Dubravka Ugrešić
 385. Ljudmila Ulicka
 386. Maja Urban
 387. Radenko Vadanjel
 388. Carl-Johan Vallgren
 389. Ernest van der Kwast
 390. Antonin Varenne
 391. Manuel Vázquez Montalbán
 392. László Végel
 393. Vladimir Velebit
 394. Goran Vojnović
 395. Eda Vujević
 396. Jan Wallentin
 397. Martin Walser
 398. Tim Weiner
 399. Harald Welzer
 400. Kjell Westö
 401. Tommy Wieringa
 402. Sonia Wild Bićanić
 403. John Williams
 404. John L. Williams
 405. Chris Womersley
 406. Mo Yan
 407. Fareed Zakaria
 408. Josip Zanki
 409. Juli Zeh
 410. Đorđe Zelmanović
 411. Jorge Zepeda Patterson
 412. Mihail Zigar
 413. Zdravko Zima
 414. Damir Zlatar Frey
 415. Efraim Zuroff
 416. Slavoj Žižek
Jezik izvornika
 1. finski
 2. francuski
 3. katalonski
 4. njemački