Anđelova igra

Special cijena 152,10 kn Redovna cijena 169,00 kn
  • Jezik izvornika: španjolski

  • Prijevod: Silvana Roglić

  • Broj stranica: 548

  • Datum izdanja: travanj 2013.

  • ISBN: 978-953266470-6

  • Naslov izvornika: El Juego del Ángel

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 225 mm

  • Težina: 895 g

Nakon svjetskog i hrvatskog megahita Sjena vjetra Carlos Ruiz Zafón napisao je novi roman Anđelova igra koji je u svijetu već nadmašio prodavanost njegova prvijenca. Hrvatsko izdanje Anđelove igre u prijevodu Silvane Roglić objavit će nakladnička kuća Fraktura na svjetski dan knjige 23. travnja ove godine, samo godinu dana nakon svjetske premijere. Anđelova igra događa se u Barceloni 1920. godine. Glavni junak je pisac koji danju u napuštenoj palači u Barceloni pod pseudonimom piše senzacionalističke romane, a noću barokne priče o gradskom podzemlju. Jednoga dana dobiva ponudu da napiše roman koji će dotaknuti srce i maštu i za koji će dobiti bogatstvo a možda i više. Međutim, izgleda da je njegova tamna slika svijeta povezana s kućom u kojoj stanuje i misterioznom smrću prethodnog vlasnika. Anđelova igra je roman u kojem se savršeno prepliću misteriozna i ljubavna priča, knjiga koja se doslovno ne ispušta iz ruku. Još jedna savršena priča s Groblja izgubljenih knjiga i stare Barcelone iz pera jednog od najtalentiranijih pisaca današnjice knjiga je u koju će se svaki čitatelj zaljubiti.

Sjena vjetra bila je prepuna tajni, Anđelova igra je fantastična!”
La Vanguardia

“Blistav roman pun tajnovitih stranputica. Fantastično štivo.”
Stephen King

“Zafón nas još jednom uvlači u mračan, gotički kozmos, prvi put dočaran u Sjeni vjetra, iznova stvarajući pustolovine i intrige, romanse i tragedije koje ostavljaju bez daha. Vrhunski priča priču, vrtoglavo ispreplećući labirinte tajni, magiju knjiga, strast i prijateljstvo. Anđelova igra prepuna je gotičkih obilježja: tame, ruševnih kuća, zaključanih soba, mirisa vlažne zemlje i tajnovitih razgovora pod svjetlošću svijeće.”
The Times Literary Supplement

Baš kao u Sjeni vjetra, Zafón stvara savršen spoj ljubavne i tragične priče vodeći čitatelja na Groblje zaboravljenih knjiga, u labirint ljubavi i strasti, izdaje i intrige. Njegov je jezik ponovno raskošan i prelijep i nemoguće je othrvati se njegovoj čaroliji.
Literarische Welt

Kada bi se svi ljudski osjećaji mogli staviti u jednu kutiju, bila bi to silno eksplozivna posuda. Carlos Ruiz Zafón uspio je osjećaje čovječanstva - od drevnih do suvremenih - povezati u jednoj knjizi.
Saarbrücker Zeitung

Zafón je vješt u dijalozima, kompoziciji i uzbudljivim prizorima. Iako navodi Charlesa Dickensa kao nadahnuće za svoj roman, 44-godišnji Katalonac također odaje počast majstorima gotičkog romana, koji je cvao u 18. i 19. stoljeću. Od svega zajedno naježit ćete se i rasplakati, ali izgarat ćete od želje da roman pročitate u jednom dahu.
Märkische Allgemeine

Anđelova igra neodoljiva je igra riječima: moćna i nježna, duhovita i gorka i nevjerojatno uzbudljiva.
dpa

Svaki redak ima okus i eksplozivnu snagu puščanog praha, krvi, duhova i kletvi.
Corriere della Sera


Čitaj u e-izdanju!

Anđelova igra

ČitajMe.com, Željka Milanović, 28.5.2014.

Knjiga koja se čita u jednom dahu do posljednje stranice držeći čitatelja u neizvjesnosti i sasvim sigurno nikada neće završiti na Groblju zaboravljenih knjiga.

Anđelova igra’ objavljena je 2008. godine, na Svjetski dan knjige, a iako je nastala sedam godina kasnije zapravo je uvertira u bestseller ‘Sjena vjetra’. Roman je do sada preveden na više od trideset svjetskih jezika, a po popularnosti je nadmašio svog prethodnika.

Roman je smješten u Barcelonu 1920. godine i prati život mladog Davida Martina, siromašnog dječaka koji živi sam s ocem, neukim mrziteljem knjiga. Knjige i pisanje ono su što je Davida vodilo kroz život, posebno knjiga ‘Velika očekivanja’ Charlesa Dickensa koja mu je promijenila život. Nakon što se proslavio serijom priča u lokalnim novinama ‘Glas industrije’, David seli u kuću s kulom i započinje pod pseudonimom pisati senzacionalističke romane o mračnim tajnama Barcelone. Jednoga dana dobiva ponudu pariškog izdavača Andreasa Corellia koji mu, u zamjenu za knjigu koja će opčiniti mase, nudi bogatstvo i još mnogo toga. Tek krajnji očaj natjera Martina da prihvati ponudu. Smrtno bolestan, s Corellijem sklapa nagodbu prema kojoj će napisati knjigu u zamjenu za život. Započevši s istraživanjem vezanim za knjigu, David otkriva tajne vlastite kuće s kulom i njenog prijašnjeg vlasnika Diega Marlasce. Na Groblju izgubljenih knjiga pronalazi Marlascinu knjigu koja ga potpuno opčinjava, a koja je i vlastitog autora odvela u ludilo i smrt. Ubrzo David uviđa da ništa oko njega nije onakvo kakvim se čini.

Knjiga je podijeljena na tri dijela kroz koja se prati mladi pisac u različitim razdobljima njegova života. Ono što na prvu očarava stil je pisanja – Zafón je nevjerojatan pripovjedač koji svojim rečenicama stvara čaroliju. Opisi su toliko stvarni da možete vizualizirati svaki detalj i ulicu koja se spominje u knjizi. Barcelona s početka stoljeća toliko je pomno opisana da čitatelj pomisli kako je tamo već bio i definitivno poželi otići ponovno. Roman donosi stranice i stranice filozofskih stavova, razmišljanja koja progovaraju kroz glavni lik mladoga pisca i brojne su rečenice koje poželite zapisati i citirati. U romanu je očita inspiracija koju je Zafón pronašao u Dickensu i djelomično u Faustu – siromašni dječak iz siromašne četvrti Barcelone, siroče koje teži uspjehu. Upravo je knjiga ‘Velika očekivanja’ ta koja je odigrala ključnu ulogu u životu glavnog junaka i koja se provlači cijelim romanom. Osim toga, tu je i faustovski pakt s vragom u tijelu uglađenog pariškog izdavača, savršenog ljudskog bića koje nikada ne stari, a kojem David predaje ono najvažnije što ima, svoju sposobnost pisanja, u zamjenu za život.

Ovo je knjiga o knjigama, knjiga o piscu i agoniji stvaralaštva. Autor istražuje život, smrt, religiju i samoga sebe nastojeći zorno prikazati muku kroz koju pisac prolazi da bi stvorio svoje djelo. Oduševljava i način na koji autor opisuje knjige kao mjesto u kojem je zatočena piščeva duša, s naglaskom na to koliko knjige mogu promijeniti živote ljudi, a sa svakim čitanjem one ponovno oživljavaju zajedno sa svojim autorima.

Jedina zamjerka romanu je što se u trećem dijelu, u želji da svaki lik dobije svoj kraj, čitatelj malo pogubi. Dok u prva dva dijela radnja teče smireno i užitak je čitati, treći dio je pomalo histeričan i teško je pratiti sve te likove i brojne preokrete koji se u njemu događaju.

U svakom slučaju, Zafón ni ovoga puta nije razočarao. Na stranicama romana spojio je ljubavnu priču, detektivski roman, horor i misterij, a sve to začinio sa predivnim opisima stare Barcelone. ‘Anđelova igra’ knjiga je koja se čita u jednom dahu, koja će vas do posljednje stranice držati u neizvjesnosti i koja sasvim sigurno nikada neće završiti na Groblju zaboravljenih knjiga.