A onda više nije bilo nikoga

Posljednja knjiga iz serije o Evadne Mount

Special cijena 9,00 kn Redovna cijena 124,95 kn
  • Jezik izvornika: engleski

  • Prijevod: Damir Biličić

  • Broj stranica: 288

  • Datum izdanja: studeni 2012.

  • ISBN: 978-953266418-8

  • Naslov izvornika: And Then There Was No One

  • Vrsta uveza: tvrdi s ovitkom

  • Visina: 195 mm

  • Težina: 310 g

U mirnome švicarskom gradiću Meiringenu, poznatom isključivo po puslicama i Muzeju Sherlocka Holmesa, ubijen je kontroverzni pisac Gustav Slavenski, koji je svojim antiameričkim djelima zaslužio fetvu radikalnih domoljuba s druge strane oceana. No nema sumnje da će zločin, počinjen na prilično živopisan način, biti detaljno istražen, jer osim visokog dužnosnika Interpola i dvojice britanskih obavještajaca u Meiringenu se zatekla i pomalo kontroverzna autorica krimića, zvijezda Čina Rogera Murgatroyda i Zagonetnog stilskog incidenta Evadne Mount. Ta živopisna postarija gospođa usto dobiva i priliku za obračun s neodgovornim piscem, glavom i bradom Gilbertom Adairom. S njim je naime još odavno sklopila pomalo bizaran dogovor: on će, naravno uz odgovarajuću kompenzaciju i prikladan tretman, upotrijebiti njezin lik i djelo kao inspiraciju za svoje romane. Budući da se Gilbert nije držao pogodbe, njihov će ponovni susret krenuti neočekivanim tijekom.
Treći dio trilogije o Evadne Mount Gilbert Adair napisao je u svojoj najboljoj maniri. A onda više nije bilo nikoga umnogome je klasični krimić, ali gledan kroz postmodernističke naočale. Nažalost, to je ujedno i posljednja knjiga iz Adairova pera.

Evadne je izvrstan komični lik.
Daily Express

Vrlo zabavno i vrlo pametno.
Evening Standard

Uz Gilberta Adaira uistinu se veže odlična zabava.
Scotsman

Genijalno! Ovo je najzabavniji Adairov roman.
Scotsman

Dostojni hommage djelima Agathe Christie.
Sunday Times

Čitajući ovu knjigu zbilja sam se divio autoru. Naime, cijelo sam se vrijeme smješkao, smijuckao i odsrca smijao...
Philip French, Observer

Čak ćete se i zbog fusnota smijati naglas. Knjiga je britkija i od ubojičina oružja!
Sunday Herald

29.11.2012.

Knjigomanija - Gilbert Adair: A onda više nije bilo nikoga

24express, Igor Vikić, 23.11.2012.

Čudno je pisati roman od kraja, a Gilbert Adair tako počinje. Pokojni škotski autor odmah "odaje" motive koji se kriju iza smaknuća genija Gustava Slavenskog. Godinama živi u egzilu i za njim je raspisana milijunska nagrada. Osuđen na fetvu američkih fanatika jer je napisao knjigu. Rugao se žrtvama 11. rujna. Zapravo, svi ga mrze jer je sebični gad. U urnebesnom kompleksnom postmodernističkom hommageu djelima Agathe Christie i Arthura Conana Doylea "začudo" sumnjivih ne manjka. Radnja je smještena u švicarski gradić Meiringen. Ondje je profesor Moriarty "ubio" Sherlocka Holmesa, a na festivalu posvećenom najvećem detektivu odigrat će se spektakularna egzekucija nakon što se Slavenski neočekivano pojavi. Riječ je o posljednjem nastavku Adairove trilogije o detektivki Evadne Mount. Za razliku od prijašnjih, junak romana je sam Adair koji u formi fiktivnih memoara prepričava slučaj. U knjizi se gubi granica između realnosti i fikcije. A kraj nudi odličan i neočekivan obrat. Urnebesna knjiga. Namijenjena ljubiteljima i poznavateljima krimića i ne zavaravajte se da je samo riječ o stilskom incidentu.